Extragerea mierii: echipamente necesare si pasi pe scurt

Extragerea mierii este unul dintre momentele cele mai asteptate si importante in calendarul apicultorului. Procesul nu numai ca reprezinta rasplata pentru munca depusa in ingrijirea albinelor, ci si o etapa cruciala in asigurarea ca mierea este colectata si pastrata in conditii optime. In acest ghid, vom explora pasii principali ai extragerii mierii si echipamentele esentiale necesare pentru a realiza aceasta operatiune cu succes.

Pasul 1: Pregatirea stupilor si a echipamentului

Inainte de a incepe extragerea mierii, este important sa pregatiti atat stupii, cat si echipamentul necesar. Asigurati-va ca stupii sunt fumigati pentru a calma albinele si a minimiza riscul de intepaturi. Indepartati orice alte obiecte care ar putea impiedica accesul la ramele stupului.

Echipamentul necesar pentru extragerea mierii include:

Combinezon sau bluza apicola si manusi de protectie: Pentru a asigura un maxim de siguranta in timpul lucrului cu albinele.

Afumator apicol: Pentru a fumiga stupii si a calma albinele la deschiderea stupului.

Perie apicola sau aparat electric de scuturat albine: Pentru a indeparta albinele de pe rame si capacul stupului si a extrage rapid magaziile cu rame.

Furculita sau cutit pentru descapacirea fagurilor: Pentru a taia capacele de ceara de pe fagurele de miere.

Centrifuga apicola: Exista doua tipuri principale de extractoare de miere – manuale si electrice. Acestea sunt folosite pentru a extrage mierea din fagurii din stupi.

Filtre si containere de stocare: Pentru a filtra mierea si a o stoca in conditii adecvate dupa extragere.

Pasul 2: Extragerea mierii

Dupa ce ati pregatit echipamentul, urmatorul pas este sa extrageti mierea din stupi. Iata pasii principali:

Extragerea ramelor din stupi: Scoateti ramele de miere din stup si verificati-le pentru a va asigura ca sunt capacite in proportie de 2/3.

Descapacirea fagurilor: Folosind furculita sau cutitul de descapacire a fagurelui, taiati capacele de ceara de pe fagurele de miere. Aditional, puteti depozita capaceala obtinuta in saci speciali pentru capaceala.

Plasarea ramelor in centrifuga apicola: Punctati ramele in centrifuga si actionati mecanismul pentru a extrage mierea din faguri.

Filtrarea si stocarea mierii: Dupa ce mierea este extrasa, treceti-o printr-un filtru pentru a indeparta impuritatile si apoi stocati-o in maturatoare/recipiente de depozitare curate si sigilate.

Pasul 3: Curatarea si intretinerea echipamentului

Dupa ce ati terminat extragerea mierii, este important sa curatati si sa intretineti echipamentul pentru a-l mentine in stare buna de functionare pentru viitoarele extrageri. Spalati centrifuga, filtrele si containerele cu apa calda si detergent, apoi clatiti-le bine si lasati-le sa se usuce inainte de a le depozita.

Speram ca acest scurt ghid va va fi de ajutor in urmatoarea dvs. sesiune de extragere a mierii. Nu uitati sa va protejati intotdeauna si sa respectati regulile de siguranta in timpul lucrului cu albinele si echipamentul apicol.

Distribuie:

Aboneaza-te la newsletter

Te tinem la curent cu cele mai noi informatii din lumea apiculturii.

Apasand “Aboneaza-te” inseamna ca esti de acord cu Termenii si Conditiile

Iti recomandam